De olieprijs heeft in de afgelopen tijd een stevige opmars laten zien na het dieptepunt in januari dit jaar. Toch denken analisten van Deutsche Bank dat de prijs van het zwarte goud pas in 2017 weer boven de 50 dollar per vat zal noteren.  

De prijs van Brent-olie, de benchmark voor aardolie uit de Noordzee, is sinds het nieuwe 13-jarige dieptepunt van 27,10 dollar per vat op 20 januari 2016 met ongeveer 47 procent gestegen tot circa 40 dollar per vat.

De sterke rally van de olieprijs werd aangejaagd door het terugkrabbelen van speculanten die hadden gegokt op een verdere daling van de olieprijs, de zwakkere Amerikaanse dollar en speculaties op toekomstige acties van olielandenclub OPEC.

Aanbodoverschot oliemarkt

Het aanbodoverschot op de oliemarkt blijft voorlopig intact, denkt grondstoffenanalist  Michael Hsueh van Deutsche Bank. Wel zal dat overschot de komende jaren in betekenis afnemen en kan de olieprijs als gevolg daarvan gaan stijgen.

Op basis van de prognoses voor de wereldwijde vraag naar en het aanbod van olie verwacht Deutsche Bank dat het overschot, dat in 2015  1,15 miljoen vaten per dag betrof, zal afnemen tot 650.000 vaten per dag in 2016 en tot 160.000 vaten per dag in 2017.

Als gevolg van de verbetering van de balans tussen vraag en aanbod zal de olieprijs volgens de Deutsche Bank-analist na een hernieuwde periode van zwakte in de komende maanden, waarschijnlijk verder stijgen naar 50 tot 55 dollar per vat in 2017. Dat is volgens Hsueh de prijs waarbij de Amerikaanse producenten break-even draaien.

Een vertraging van de groei van de vraag naar olie vormt volgens de analist een risico voor zijn voorspellingen. Bij een achterblijvende vraag zullen de overschotten langer aanhouden en nieuwe oliewinningsprojecten verder worden uitgesteld.

Pijn bij Shell

Oliemaatschappijen als Shell zijn door de lage olieprijzen voorzichtiger geworden met nieuwe investeringen en boeken minder winst.

Shell-topman Ben van Beurden gaf begin 2015 aan dat een prijsdaling van 10 dollar van een vat Noordzee-olie het bedrijf zo'n 3,3 miljard dollar aan opbrengsten scheelt. Ook heeft het olie- en gasconcern voor een deel van zijn projecten een olieprijs van meer dan 70 dollar per vat nodig.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl